Odraz - reflexe

   Jsem vděčný za svůj život. Tátovi, že mě zplodil, mámě, že mě porodila. Můj život bylo dlouhé bloudění a hledání s mnoha otazníky PROČ?!!!

   Teprve když jsem byl schopen říct do očí tátovi díky za můj život, otevřela se přede mnou další cesta, další úroveň mojí životní hry.

   Dnes při obracení sena na zahradě jsem pocítil, že jsem zde v Moravském Karlově rád a mohu pokračovat v práci, kterou tu započali předkové tohoto kraje. Včely souseda Štefana Gažáka, třešeň, kterou vysadil před pár lety pro své včely. Přiměly mě k tomu, že chci osázet ten pozemek, který leží pod včelínem, ovocnými stromy. Těmi s velkým kmenem a korunou. Dají té půdě stín, bodou majestátně kvést, dají lidem ovoce.

   Když jsme sem přišli, dost jsem se zabýval otázkou sudetských němců. Věřím, že zde mají kořeny, měl jsem pocit, že mě sem nějal nastrčili. Abych pokračoval v tvrdé práci, kterou tu měli, než byli nuceni se odstěhovat.

   V roce 1994 jsem prožil několik měsíců v Německu. Pohyboval jsem se v různých oblastech a měl možnost navštěvovat lidi. Byla to jen letmá setkání při prodeji velikonočních vajíček nebo obrázků v paspartě. Sársko, Porýní, Hesensko. Tyto kraje jsem si oblíbil. Ve městě Bad Hersfeld a jeho okolí jsem cítil z lidí něco blízkého. Od nich jsem se dozvěděl, že sem bylo odsunuto 1,5 milionu sudetských němců ze šumperska. Potkal jsem potomky vysídlenců z Čech. Od té doby uplynulo dosti let, ale pamatuji se velmi dobře na jednu matku s dcerou, které měli velmi teplé srdce. Musím říct, že v celém Německu jsem takovou vřelost zažil pouze v oblasti Bad Hersfeld.

   V posledním půlroce vnímám velmi silně touhu pracovat na zahradě, přetvářet pozemek tak, aby sloužil jak mě tak jiným živočichům, taky vodě. Nikdy jsem tak silný impuls k práci s půdou nezažil. Zároveň to má něco společného se stavitelstvím. Můj táta byl zedník, dobrý zedník a tu práci dělal rád. Moji předkové z máminy strany byli zemědělci.

   Přestože jsem zažil v životě velké těžkosti, teď vidím, že se v mém životě projevují síly, které se tu chtějí zviditelnit a pokračovat v započatém díle. Moji předkové a předkové tohoto kraje mě učí, že jsem tu taky proto, abych smiřoval strany, které to už nestihly za svého života. A tohle usmíření může generovat sílu, sílu tvořivosti. Možná se mnohým může zdát, že jsem se zbláznil, ale tohle se mi děje. Jsem vděčný za svůj život.

Fotogalerie
  • Táta.jpg
  • máma.JPG
Zdeněk

Někdy kluk, někdy chlap se srdcem. Bývalý pomocník strojvedoucího, misionář; nyní žijící z výsledků své obchodní činnosti. Celoživotní hledač radosti, kterou již ve svých letech začínám žít.

Helena

Keramiku jsem poznala, když mi bylo dvacet. Je to nádherné řemeslo, které mě k sobě přitáhlo ve chvíli, kdy jsem hledala své místo na světě. Práce s mokrou hlínou ve mě probouzí fantazii a lásku k přírodě.

Hledáte klidné a tvůrčí prostředí, odpočinek od ruchu velkoměsta a dovolenou v přírodě? Pak je ubytování v soukromí pro Vás to pravé. Naši keramickou dílnu s ubytováním doporučuje i partnerský portál MegaUbytko na stránkách ubytování Červená Voda. Najdete nás také v oblíbené sekci ubytování Jeseníky. Neváhejte a přijďte si k nám užít kreativní atmosféru a odpočinek v jednom. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Naše služby
Keramická dílna

Keramická dílna

Na hrnčířském kruhu vytváříme především hrnčířské zboží pro dům i zahradu. Máte-li svá osobitá přání, rádi vám vyjdeme vstříc.

Ubytování

Ubytování

Nabízíme k pronájmu malý byt, který je součástí staré venkovské usedlosti postavené německou rodinou na přelomu 18. a 19. století

Tvořivá setkání

Tvořivá setkání

V naší dílně vítáme všechny, kteří by si rádi vyzkoušeli práci s hlínou – modelování, točení na hrnčířském kruhu a relaxační tvoření.

Život v přírodě

Život v přírodě

Dům s velkou zahradou a lesem vám nabízí úzký kontakt s přírodou. Vyměňte každodenní spěch za malé zastavení a vnímejte přírodní rytmy.

Adresa

Zdeněk a Helena Habartovi
Moravský Karlov 103
Červená Voda 561 61

Kontakty

Zdeněk

zdenekhabarta@seznam.cz
tel. 777 815 909

Helena

habartovi@email.cz
tel. 773 206 793